Är du ny inom svetsning eller är sugen på att vidareutbilda dig inom området? Då borde du gå en robotsvetsning-utbildning. Dagens teknik ställer krav på en lösning där maskiner, programvara och utrustning integreras genom modern automatiserad svetsning. Denna typ av utbildning ger dig de färdigheter och den kompetens som efterfrågas på arbetsmarknaden. Nedan presenterar vi två spännande utbildningar och kurser inom yrkesgrenen.
Hos LAVI Gruppen får du lära dig allt inom hantering och svetsning med robot. Deras utbildningar har två inriktningar – som antingen fokuserar på svetsning eller hantering. Utbildningarna är anpassade till yrkesgrupper inom områden som; robotoperatör, programmerare, robottekniker eller robotoperatör. Målet med studierna är att du ska bli fullfjädrad inom automatiserad svets och förstå hur man skapar en störningsfri produktion. I slutet på utbildningen får du genomgå ett teoretiskt och praktiskt prov. Vid avklarade studier blir du tilldelad ett utbildningsbevis som visar att du är kvalitetssäkrad inom området.
Målgrupp: Personer som arbetar med svetsning
Pris: Se priser på hemsidan
Omfattning: 1-4 dagar
Ort: Örebro
Vill du lära dig mer om effektivisering av robotsvetsning och få mer ansvar på din nuvarande arbetsplats? Då borde du gå en intensiv och lärorik 2-dagars kurs hos Svetskommissionen. Här finns flera spännande kursinriktningar att välja mellan – så som indiustriell limningsteknik, kvalificiering av svetskontrollant och mycket mer. Kursen innehåller praktiska demonstrationer och övningar där du får möjligheten att testa på olika arbetssätt med svetsande robotar. Efter avslutad kurs får du ett kursintyg som utbildningsbevis på att du har genomgått kursen hos Svetskomissionen.
Målgrupp: Svetsare
Pris: Se pris för aktuell utbildning på hemsidan
Omfattning: 2 dagar
Ort: Stockholm
Är du på jakt efter ett nytt jobb som robotsvetsare eller vill veta vilken typ av tjänster som ligger ute? Då kan du hitta mängder med tillgängliga jobb som robotsvetsare på Ledigajobb.se. Här kan du enkelt få en överblick över lediga tjänster som finns tillgängliga just nu. Det spelar ingen roll var i landet du bor – jobben utannonseras över hela Sverige och du kan enkelt och smidigt hitta en passande yrkesroll i ditt närområde.
Medellönen för en robotsvetsare ligger på 31 000 kronor, enligt statistik från Yrkeskollen.se. Lönen kan däremot skilja sig mycket åt beroende på var du arbetar och inom vilken bransch. Faktorer som demografi, kön och ålder spelar också en avgörande roll.
Robotsvetsning är en mer avancerad form av manuell svetsning. Maskinerna sköter automatiskt svetsningen, där svetsare övervakar och styr processen. Fördelen med robotsvetsning är att de ger mer exakta, effektiva resultat och bidrar till högre säkerhet. Robotarna är programmerade för att klara av att komma åt svåråtkompliga ställen och är kapabla att utföra mer exakta svetsningsmoment.
Bortsett från robotsvets, finns det en mängd olika manuella svetsmetoder du kan använda dig av. Nedan beskriver vi två av de vanligaste metoderna.
MIG-svetsning går ut på att svetsaren använder sig av en svetspistol som tillför svetsström till arbetsstycket. Tillsatsmaterialet matas på så sätt med en förinställd hastighet genom svetspistolen. Denna metod är vanligt förekommande i svetsindustrin.
TIG-svetsning är en metod där du har en beständig elektrod i så kallad “volfram” eller “volframlegering”. Värmen som uppstår vid svetsningen framkallar en kortslutning mellan föremålet man svetsar och den positivt laddade elektroden. TIG-svetsning används främst för svetsning av rostfritt material.